Vegetarijanski

Kuham i razmišljam…

Kuhanje je proces stvaranja, u tom procesu najbolja je opcija da kuhar radi u pozitivnom okruženju. Prostor u kojem se radi mora biti čist i dobro organiziran ovisno o veličini kuhinje.

Vegetarijanska i veganska jela moraju biti pripremljena u kuhinji u kojoj ne može doći do kontaminacije namirnica. Jako je bitno da ne dolazi do uporabe noževa koji su se koristi za rezanje mesa, tave ili roštilja u kojem se prethodno peklo meso. Osobama koje duži period ne jedu meso ovakve situacije mogu prouzrokovati neugodne probavne smetnje jer je njihovo tijelo odviknuto od namirnica životinjskog podrijetla. Iz osobnog iskustva mogu reći da je to veoma neugodno iskustvo koje je u mom slučaju trajalo satima, a činilo mi se kao da su dani u pitanju.

Zašto ne želiš jesti krumpir pečen u svinjskoj masti? To je tako fino?

Nije stvar u tome što je nešto fino ili nije. Ja vjerujem da je fino i sjećam da je bilo fino. Ja ne jedem meso iz uvjerenja.

Što ga duže ne jedem to sam sigurnija koliko veliku uslugu sam napravila svom tijelu. Prisiljen si se više informirati, tražiti, isprobavati, kombinirati…stvarati svoj sustav prehrane. Jedinstven tebi. A to možeš onda kada zbilja upoznaš svoje tjelesne potrebe. Dobro je poslušati savjet, isprobati nečiji prehrambeni plan, ali na kraju uzmeš ono što tebi odgovara.

Meni meso zamiriše, bila bi licemjerna da to ne priznam. Ali nakon 12 godina ne jedenja mesa znam da se tu radi samo o sjećanju na trenutke slasti koje pruža jedenje pečenog mesa.

Hrana je gorivo koje je potrebno našem tijelu da obavlja svoje funkcije, da raste i razvija se. Hrana nije fetiš, a tako smo je počeli doživljavati. Onaj osjećaj žudnje za ljetom, nečijim vjenčanjem, novom godinom…. onda kada možemo u neograničenoj količini jesti janjetinu na ražnju, svinjetinu, torte sa 100 jaja… Za to živimo izgleda, samo to čekamo, planiramo svoje vrijeme.

Nije mala stvar kada se veganima podmeće hrana napravljena u svinjskoj masti. To je prvenstveno nepoštivanje prema meni. Ali isto tako govori o nevoljkosti nekih ljudi da se prilagode nečijim potrebama, ako već ne žele razumijeti. To je čisti ego u kojem ja moram biti uvijek u pravu, a ako ne mogu natjerati vegića da pojede ćevape, e sad će jesti krumpir sa svinjskom masti!

Zato je najsigurnije jesti, ako već morate jesti vani, u restoranima koji su vegetarijanski ili veganski. Sigurno će te pronaći nešto za vaše nepce i biti sigurni da vas netko u kuhinji ne zaje….va 🙂

No, očito je da se ta situacija meni dogodila i da je očito još uvijek nisam “probavila”. Zato se više ne ljutim na goste koji dođu sa posebnim potrebama.

Jeste da mi malčice poremete plan rada, ali ja ih razumijem.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s