Vegetarijanski

Quiche sa gljivama

qui

Ovaj quiche je veoma jednostavno za napraviti, koristimo obično brašno i povrće koje nam je pri ruci.

Tijesto:
250 g glatkog brašna
120 g maslaca
1 jaje
sol
1 žlica kiselog vrhnja

Fil:
500 g šampinjona, bukovača, shiitake (prema izboru)
2 mrkve
1 luk
2-3 češnja češnjaka
2 dl slatkog vrhnja
1 jaje
1 šalica baby špinata
sol, papar
peršin

Priprema:
Prstima dobro razraditi brašno i maslac. Dodati sol. Razmutiti jaje i dodati suhim sastojcima i dobro umješati. Na kraju dodati kiselo vrhnje a ako smjesa nije kompaktna dodati još malo vrnja. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku najmanje 30 minuta. 
U međuvremenu oprati i očistiti gljive i narezati na rezance. Na ulju dinstati sitno narezani luk i češnjak, dodati gljive i pirjati kratko. Pred kraj dodati  baby špinat i začine po ukusu. Kada se malo ohladi u smjesu dodati slatko vrnje u razmućeno jaje.
Tijesto razvaljati i  prebaciti u namašteni kalup za quiche promjera 18-20 cm. 
Dobro utisnuti tijesto u rubove a ako nemate kalup za quiche oblikovati rub kako smjesa ne bi “bježala”. Viljuškom izbockati tijesto i ostaviti da miruju u hladnjaku još 20-ak minuta a zatim prebaciti smjesu sa gljivama i ravnomjerno je rasporediti po tijestu.
Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 30 – 40 minuta. Kada je quiche gotov najbolje je pustiti ga da se malo ohladi prije posluživanja. Poslužiti uz salatu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s