Veganski · Vegetarijanski

VEGANSKI QUICHE

quiche2medfw

U ovom receptu za quiche nema brašna, koristimo mljevene bademe, zobene pahuljice i heljdu. Ukoliko želite 100% tijesto bez glutena zamijenite zobene pahuljice sa prosom. Ja ne kupujem brašno ovih žitarica već ga meljem u mlincu. Mogu se koristiti blender ili multipraktik, naravno, brašno neće biti glatko ali je jednako iskoristivo.
Za ovaj quiche koristite povrće koje vam je pri ruci, sezonsko. Evo što sam ja stavila u svoju pitu.

Tijesto:

1 žlica mljevenog lana + 3 žlice vode

1 šalica cijelih badema (njih sameljemo)

1 šalica zobenih pahuljica (sameljemo)

1 šalica heljde (sameljemo)

1 žlica suhog peršina

1 žlica origana

1/2 žličice himalajske soli

1 žlica kokosovog ili maslinovog ulja

1- 2 žlice hladne vode (po potrebi)

Smjesa za quiche:

1 blog čvrstog tofua

1 žlica kokosovog ili maslinovog ulja

3 režnja češnjaka

3 šalice gljiva (ja sam koristila šampinjone)

1/2 šalice svježeg vlasca (može i suhi)

1/2 šalice svježeg bosiljka

1-2 svježe rajčice

1 šalica baby špinata

2 žlice hranjivog kvasca

1 žlica origana

1 žličica himalajske soli

Priprema:

Žlicu lana pomiješati sa 3 žlice vode i ostaviti da odstoji nekoliko minuta.

Mljevene bademe, zobene pahuljice i heljdu pomiješati u zdjeli. Dodati peršin, origano, sol i smjesu od lana i vode. Dobro razraditi sa prstima i dodati ulje. Na kraju dodajemo onoliko vode koliko je potrebno da formiramo tijesto. U ovom slučaju tijesto će se malo raspadati, ali to je ok. U namašteni kalup za quiche rasporediti ćemo tijesto a rubove dobro utisnuti. Ukoliko nemate kalup za quiche, dobro bi bilo da napravite malo deblji rub da smjesa ne prelazi preko tijesta tijekom pečenja.

Tijesto stavimo peći u ugrijanu pećnicu na 170 stupnjeva 15-ak minuta.

Tofu moramo dobro ocijediti pa ćemo ga staviti u cjedilo, poklopiti tanjurićem i na njega staviti nekakav uteg koji ćeistisnuti višak tekućine. U međuvremenu, gljive očistimo i narežemo. Na tavi sa malo ulja prepržimo sitno sjeckani češnjak, dok ne pusti miris. Dodamo gljive i pirjamo nekoliko minuta. Dodamo začine, kvasac i pred kraj kuhanja špinat. Kuhajte na laganoj vatri i pokušajte sačuvati što više soki kojeg će gljive i špinat ispustiti. Tofu razmrvite i dodajte gljivama. Dobro promješate. Narežite rajčice na ploške.

Na tijesto ravnomjerno rasporedite smjesu sa gljivama i preko nje dodajte rajčicu.  Pojačajte temperaturu pećnice na 190 stupnjeva i pecite quiche još 15 minuta. Prije posluživanja malo ohladite i poslužite uz zelenu salatu.

One thought on “VEGANSKI QUICHE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s