Veganska kuhinja

Što je veganska kuhinja?

U veganskim jelima se ne koriste nikakvi životinjski proizvodi. Mlijeko, sir, vrhnje, jaja, želatina…

Ništa što je došlo od životinje (žive ili mrtve). I da, piletina je meso! isto kao i riba.

Juha sa povrćem koja je huhana sa pilećim kostima NIJE vegetarijanska/veganska juha.

Povrće pećeno na roštilju na kojem su se prethodno pekle kobasice i slične stvari NIJE vege.

Vegetarijanska i veganska hrana mora biti pripremljena u kuhinji u kojoj ne može doći do kontaminacije hrane. Čisti noževi, daske, hladnjaci u kojima se drži hrana.

Preferira se svježa i sezonska hrana i kvalitetni, organski proizvodi.

Postoji jako puno zamjena za životinjske proizvode poput agar agar alge koja zamjenjuje želatinu i jako je dobra za probavu.

Bademovo mlijeko, rižino, sojino, zobeno…možemo napraviti kod kuće.

Tofu možemo napraviti sami, a ako nam slučajno ne uspije možemo ga prenamjeniti u sojino vrhnje.

Seitan je glutensko “meso”, koristiti ga možemo u gulašima, panirati odreskem marinirati, raditi “salamu”…

Tempeh je fermentirana kuhana soja ugodnog mirisa i niskokalorična namirnica koja također pospješuje probavu.

Ima tu još dosta toga, navela sam samo neke od namirnica koje se više manje redovito konzumiraju.

Hrana koju unosimo u organizam mora biti čista, puna prane , hranjiva.

Meso životinja nije potrebno za naše preživljavanje. Ja sam živa nakon 12 godina bez mesa, kao i mnogi drugi.

Hrana je gorivo koje je našem tijelu potrebno da funkcionira, raste i razvija se i sve te potrebe možemo zadovoljiti kroz isključivo biljnu prehranu.

Biljke imaju sposobnost regeneracije, dok god su spojene sa korjenom ili u vodi one su žive i prepune hranjivih sastojaka.

Životinja kada umre više se ne vraća, njezina prana je otišla i sav strah, tuga koju je osjećala u zadnjim trenucima svoga života je ostala u mesu. To meso nije hranjivo, nije zdravo, naše tijelo ga teško probavljava.

Životinje su inteligentna, radosna i znatiželjna živa bića i smisao njihova postojanja nije samo u tome da su nečija hrana. Biljke možemo uzgajati i godinama uživati u njihovim plodovima. To je partnerstvo; mi se brinemo za biljke a za uzvrat nam one daju ukusne plodove.

Svaka velika promjena je teška, ali ne mijenjate se zbog mene. Mijenjate se zbog sebe i svog zdravlja.